Zaštitari Securitasa Hrvatska u ulozi kontrolora karata u dubrovačkim autobusima

15. svibnja 2019.

Tvrtka Libertas Dubrovnik, javni dubrovački gradski prijevoznik, angažirala je naše zaštitare da putem mobilne Android aplikacije putnicima pregledavaju karte kako bi spriječili njihovo švercanje, pridonoseći sigurnijem okruženju.

Protekla dva mjeseca zaštitari Securitasa Hrvatska obavljali su posao kontrolora u javnom gradskom prijevozu Grada Dubrovnika. Potreba za angažmanom naših zaštitara ukazala se zbog nedovoljnog broja internih kontrolora na području Dubrovnika. Angažirani su isključivo za kontrolu karata te rade po istom principu kao i interni kontrolori.

Iako je u Hrvatskoj praksa da se zaštitari angažiraju kao pratnja kontrolorima ili radi prevencije za suzbijanje narušavanja javnog reda i mira, u zemljama Europe je uobičajena stvar da navedene poslove obavljaju djelatnici zaštitarskih tvrtki, u kojima Securitas ima bogato globalno iskustvo, i to ne samo na autobusnim linijama, već i u podzemnim željeznicama, vlakovima itd. Kontrola karata jedna je od logičnih aktivnosti koje bi zaštitari mogli raditi jer kada se otkrije da putnik nema kartu, zaštitar ima ovlasti da istoga legitimira, utvrdi identitet, a po potrebi primjeni i neke druge ovlasti u slučaju da se putnik neprimjereno ponaša te da ga zadrži do dolaska policije.

U slučajevima kada naši zaštitari zateknu putnika bez karte ili pokaza te s tuđim ili nevažećim pokazom, takvim se putnicima oduzimaju pokazi koji su u vlasništvu tvrtke Libertas te ih se upućuje na kupnju važeće karte ili zamoli da napuste vozilo. Oduzeti pokaz te prateći izvještaj o događaju zaštitari predaju tvrtki Libertas.

Kontrola novom mobilnom Android aplikacijom

Kako bi kontrola bila što efikasnija, razvijena je nova mobilna Android aplikacija za čitanje karata koja olakšava rad pri nadzoru putnih karata, a koriste ju i interni zaposlenici gradskog prijevoznika i naši zaštitari. Evidentira tri vrste grešaka: karte kojima je istekao datum važenja, blokirane karte i karte koje se koriste u općini u kojoj ne vrijede. Razvijena je i platforma za izradu mjesečnih izvještaja i drugih analitičkih podataka po svakom kontroloru. Pomoću navedene platforme moguće je provjeriti koju je kartu određeni interni kontrolor ili Securitasov zaštitar kontrolirao, je li navedena karta bila ispravna ili neispravna, jesu li neispravne karte bile oduzete itd.