Securitas Hrvatska sudjeluje u ponovnom izravnom povezivanju Hrvatske i SAD-a zračnim prijevozom

7. lipnja 2019.

Uspostavljanjem direktne aviolinije između Dubrovnika i američke Philadelphije povećao se broj usluga koje obavljamo u Zračnoj luci Dubrovnik, a neke od njih novost su u Hrvatskoj.

Kroz Zračnu luku Dubrovnik, u kojoj Securitas Hrvatska obavlja brojne usluge, prometuje najveći svjetski zrakoplovni prijevoznik American Airlines, čime je nakon 28 godina uspostavljena aviolinija između Hrvatske i SAD-a. Nova je linija uvedena zahvaljujući našem novom korisniku, najvećem svjetskom zrakoplovnom prijevozniku American Airlinesu, a ujedno i članici svjetskog zrakoplovnog udruženja Oneworld. Trenutno posjeduje 955 zrakoplova i zapošljava 122.000 zaposlenika, a dnevno obavi oko 6.800 letova prema 365 odredišta. Dubrovnik i američki grad Philadelphia direktno su povezani od 7. lipnja do 27. rujna 2019. godine, tri puta na tjedan, a tijekom rujna bit će dodan i četvrti let kako bi se zadovoljila potražnja putnika.

Zračna luka Dubrovnik partner je Securitasa Hrvatska od 2015. godine. Dolaskom American Airlinesa u zračnu luku povećao se broj usluga koje tamo obavljamo. Naime, uspostavljanjem nove linije, uz pregled putnika i ručne prtljage, bilo je potrebno uvesti dodatne usluge zaštite sukladno zahtjevima koje postavlja američka agencija TSA (Transportation Security Administration). Neke od tih usluga predstavljaju novost u Hrvatskoj, a za American Airlines pružaju ih upravo naši zaposlenici. Standardi koje zahtijeva TSA u pojedinim su segmentima puno stroži od europskih standarda te ih primjenjujemo isključivo za letove American Airlinesa. Kako bi se zadovoljili najviši svjetski standardi, za prihvat jednog ovakvog zrakoplova bilo je potrebno stručno osposobljavanje za pružanje traženih usluga te dodatna obuka zaposlenika Securitasa Hrvatska zaduženih za zaštitu zračne luke te samog zrakoplova.

Zrakoplov koji povezuje Hrvatsku i SAD tipa je Boeing 767-300. Sadrži 28 luksuznih sjedala u poslovnom razredu i 181 sjedala u ekonomskom razredu, a tijekom cijelog trajanja leta putnicima je dostupna Wi-Fi usluga. Let traje nešto više od devet sati.

Dolaskom American Airlinesa u Zračnu luku Dubrovnik, Hrvatska je postala jedina zemlja u regiji za koju leti neki od američkih avioprijevoznika. Philadelphia je najveće čvorište American Airlinesa na istočnoj obali i najvažnija transferna zračna luka za cijele Sjedinjenje Američke Države, a s obzirom na sve veći broj dolazaka turista iz SAD-a na dubrovačko područje, iz Zračne luke Dubrovnik ističu da je ovo veliki iskorak kako za Dubrovnik, tako i za cijelu Republiku Hrvatsku. Očekivani porast dolazaka putnika iz SAD-a u Dubrovnik je 15 do 20 posto.