SmartLane, pametna traka za pregled ručne prtljage u Zračnoj luci Franjo Tuđman

27. prosinca 2018.

Novi uređaj za pregled ručne prtljage kojeg smo postavili u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, d.d., tzv. SmartLane, optimalno je sigurnosno rješenje koje povećava razinu sigurnosti i zadovoljstvo putnika te pridonosi efikasnijem radu naših RTG operatera.

Budući da broj odlazećih putnika u zračnoj luci Franjo Tuđman značajno raste, bili smo suočeni s brojnim izazovima kao što je protok putnika prilikom pregleda te njihovo zadovoljstvo. Kako bismo pronašli odgovarajuće rješenje, u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, d.d. postavili smo automatiziranu traku za pregled ručne prtljage s mogućnošću centralizirane obrade slike, tzv. SmartLane.

Automatizirana traka temelji se na naprednim pristupima

SmartLane je automatizirana traka koja se temelji na dva pristupa; mjesta za istovremeni pregled samih putnika te centralizirane obrade slike (CIP). Istovremeni pregled putnika omogućava pregled nekoliko putnika odjednom, a centralizirana obrada slike omogućava da RTG uređaji budu povezani, dok RTG operateri na udaljenoj poziciji analiziraju sliku. Softver za obradu slike prikuplja, raspodjeljuje i prikazuje rendgenske slike sljedećem slobodnom RTG operateru. Više RTG operatera može gledati slike s jedne trake za vrijeme najvećeg protoka ljudi, a isto tako jedan operater može gledati slike  s nekoliko traka tijekom manjeg prolaska ljudi.

Securitasovo optimalno sigurnosno rješenje uvijek sadrži interakciju čovjeka i tehnologije

Zbog složenih karakteristika tehnologije, optimalni način rada SmartLanea veliki je izazov. Da je kombinacija čovjeka i tehnologije važna pokazuje i to da je za navedeni uređaj nužno prisustvo prave osobe koja će na odgovarajući način upravljati njime. Zahtjevna pozicija RTG operatera pridonosi još većoj vrijednosti pametnih traka, što pridonosi isticanju vještina samih operatera te postizanju najboljih operativnih rezultata. Pristup različitim podacima, koje isporučuje opsežan sustav izvještavanja - Security Efficiency Management System (SEMS), omogućuje uvid u brojeve, statistiku korištenja traka, učinkovitost uređaja itd. Radi toga možemo kontinuirano pratiti način rada SmartLanea, optimizirati učinkovitost te provoditi određene mjere, ukoliko je potrebno. Pristup različitim podacima, koje isporučuje opsežan sustav izvještavanja - Security Efficiency Management System (SEMS), omogućuje uvid u brojeve, statistiku korištenja traka, učinkovitost uređaja itd. Radi toga možemo kontinuirano pratiti način rada SmartLanea, optimizirati učinkovitost te provoditi određene mjere, ako je potrebno.

Rezultati upotrebe uređaja

SmartLane i centralizirana obrada slike bili su u probnoj upotrebi u zračnoj luci Franjo Tuđman šest mjeseci, a nakon zadovoljavajućih početnih rezultata započeli smo i sa stalnim radom čak na tri takva uređaja. Zabilježen je veći protok ljudi u određenom vremenu, a putnici i naši zaposlenici pozitivno gledaju na korištenje ovakvih traka. Naši RTG operateri izjavili su kako se s udaljene pozicije mogu bolje koncentrirati i na taj način obavljati zadani posao kvalitetnije.

Prednosti koje donosi SmartLane:

  • Bolje putničko iskustvo radi bržeg protoka ljudi
  • Povećanje operativne učinkovitosti putem bolje automatizacije i optimizacije resursa
  • Jačanje sigurnosti kroz uvođenje novih tehnologija i metodologija

Industrija avijacije neprestano se razvija, a time i potreba za zahtjevnim operativnim rješenjima. U skladu s tim očekujemo da će daljnje korištenje SmartLanea unaprijediti proces pregleda putnika te se nadamo da će upotreba ovakve vrste tehnologije rasti u skladu s potrebama sigurnosti u budućnosti.