Inovativno i pouzdano rješenje za ranu detekciju i dojavu požara na objektima Metisa d.d.

Otvoreni skladišni prostori visokog rizika od požara zahtijevaju naprednu tehnologiju zaštite perimetra.

Tvrtka Metis d.d. iz Kukuljanova s više od 70 godina iskustva gospodarenjem neopasnim i opasnim otpadom, dugogodišnji je korisnik sustava tehničke zaštite i vatrodojave Securitasa Hrvatska. Rastom i širenjem Metisa, rasla je i potreba za zaštitom njezinih objekata. Kritični objekti, poput otvorenih skladišnih prostora koji imaju visok rizik od požara, zahtijevali su naprednu tehnologiju za ranu detekciju i dojavu nadzornom centru zaštitarske službe te za brzu reakciju interventne ekipe ili vatrogasnih postrojbi kako bi se minimalizirala šteta.

Zaštita perimetra i nadzor temperature pomoću termovizijskih kamera

Nakon utvrđivanja kritičnih točaka po pitanju izbijanja požara te razmatranja svih tehničkih opcija i mogućnosti po pitanju detekcije požara na otvorenim skladišnim prostorima, Securitas je implementirao sigurnosno rješenje koje se temelji na:

  • FLIR termovizijskim kamerama koje učinkovito mjere temperaturu u bilo kojoj točki prikaza te detektiraju područja s temperaturom koja odstupa od standardnog raspona
  • IP kamerama za zaštitu perimetra
  • Sustavima protuprovalne zaštite
  • Nadzoru svih ugrađenih sustava tehničke zaštite iz Securitasovog operativnog centra koji pritom pokreće sve potrebne aktivnosti, šalje interventnu ekipu ili vatrogasne postrojbe na objekt

Fiksne FLIR kamere serije R implementirane su u kombinaciji s pokretnim mehanizmom Videoteca. Sustav odgovara na sve zahtjeve procjene rizika, funkcionalan je u svim vremenskim uvjetima te omogućuje maksimalnu kontrolu svih dijelova nadziranog područja. Kako bi se nadziralo cjelokupno štićeno područje, bilo ih je potrebno pozicionirati na veću visinu.

S FLIR ID termalnim kamerama podignuta je razina zaštite perimetra, a uključuju analitiku koja klasificira neovlaštene ulaske ljudi ili automobila, što rezultira vrlo malim brojem lažnih alarma. Dodatno, svi postojeći sustavi video nadzora zamijenjeni su megapixelnim kamerama. Na svim poslovnicama Metisa ugrađena je Milestone softverska platforma za video nadzor, koja putem mobilnih aplikacija omogućuje pristup sustavima video nadzora i odgovornim osobama Metisa.

Sve lokacije povezane su na operativni centar putem Securitasove aplikacije „Amilo“

Kako bi se detekcija požara i drugih potencijalnih prijetnji odvijala u realnom vremenu, zahvaljujući alarm menadžment aplikaciji Amilo za upravljanje svim integriranim sustavima tehničke zaštite na objektu, Securitasovi operateri u nadzornom centru imaju mogućnost video verifikacije odmah po zaprimanju alarmnog događaja. Budući da omogućuje pravovremenu reakciju, upravo takav princip stvara najveću diferencijaciju u odnosu na konvencionalan pristup nadzora.

Podešavanje točke alarmiranja na temperaturu koja odstupa od standardnog raspona rezultira brzom reakcijom i ranim otkrivanjem opasnih izvora topline. Određen je i vremenski raspored kako bi se kamere kretale te prosljeđivale alarmne dojave u nadzorni centar isključivo izvan radnog vremena Metisovih poslovnica.

Za slučajeve neovlaštenih ulazaka na objekt ugrađeni su mrežni zvučnici kako bi operateri iz operativnog centra mogli davati glasovna upozorenja do dolaska Securitasove interventne ekipe na prostore Metisa.

Više o tvrtki Metis možete saznati na njihovoj web stranici: http://metis.hr/