Radna sposobnost i obuka

Najčešća pitanja vezana za radnu sposobnost i treninge zaštitara, kao i što je sve potrebno za održavanje radne sposobnosti:

Tko može odrediti jesam li sposoban za obavljanje poslova zaštitara?

Odgovor: Poslovi zaštitara spadaju u kategoriju poslova s posebnim uvjetima rada, što je prema pravilniku o načinu utvrđivanja opće i posebne zdravstvene sposobnosti zaštitara i određeno. Svaka osoba koja obavlja poslove zaštitara, osim policijske provjere, izobrazbe i polaganja ispita, mora proći i vrlo zahtjevan liječnički pregled u ovlaštenim ordinacijama ili poliklinikama koje o zdravstvenoj sposobnosti svake osobe izdaju uvjerenje. Potrebno je obaviti i intervju s osobom nadležnom za zapošljavanje koja će uzimajući u obzir sve navedeno, prema dojmu i uočenim kompetencijama odrediti za koju vrstu poslova ste upravo Vi najkompetentniji.

Koliko često moram obnavljati liječnički pregled?

Odgovor: Periodični liječnički pregledi se zbog provjere zdravstvene sposobnosti, obavljaju svake 3 godine za zaštitare, svakih 5 godina za čuvare, a svake 2 godine za vatrogasce.

Moram li kao zaštitar odrađivati neku vrstu treninga?

Odgovor: Da, svi zaštitari jednom godišnje moraju obaviti trening vježbovnog gađanja iz vatrenog oružja bez obzira rade li na svom radnom mjestu s oružjem ili ne. Osim redovitog vježbovnog gađanja, zaštitari koji obavljaju interventne poslove i prijevoz novca obavljaju trening vježbovnog gađanja i češće.

Pitajte nas
 
*
*
Na koji način obrađujemo Vaše osobne podatke?
Klikom na „Pošalji“ prihvaćate obradu Vaših osobnih podataka od strane Securitasa Hrvatska.