Skip to main content

Securitasovo pametno rješenje u stambenom bloku VMD grupe

Mobilna aplikacija za kontrolirani ulazak u zajedničke prostore kompleksa te web portal razvijen od Securitasovih inženjera pomoću kojeg svaki stanar može upravljati pristupom novost je na tržištu. Kako smo uspješno dizajnirali i implementirali ovaj projekt?

Published
06 kolovoza 2021 14:19

Blok Buzanova VMD Grupe u zagrebackoj cetvrti Pescenica pod nadzorom je nasih sigurnosnih sustava integriranih u Securitasov Amilo, koji povezuje video nadzor i kontrolu pristupa u zajednicke prostore i garaz e, portafone za kontrolu ulaska u lobby, sustav prepoznavanja registarskih oznaka za ulazak  u garaze te protuprovalni sustav u stanovima. Zastita stambenog bloka od 60-ak stanova, 200-tinjak garaza i garaznih mjesta te niza lokala u prizemlju kompleksa bio je zahtjevan zadatak za Damira Dobrinu i njegov inzenjerski tim koji su osmislili i izveli ovaj projekt.

'Sigurna' zgrada integrirana u Securitasov Amilo

Na koji nacin funkcioniraju sustavi ove 'sigurne' zgrade integrirani u nas Amilo? Kod projekta u Buzanovoj Securitasovi tehnicari su ugradene sustave integrirali u Arnilo, cime smo pokazali kako je integrirana zastita u kompletu najefikasnije  rjesenje  za  zastitu objekta, a u cemu smo strucnjaci . U kompleksu je instaliran video nadzor (perimetar zgrade, garaza i lobbyji), dok su u lobbyju mikrofon i zvucnik povezani s kamerom, sto daje dvosmjernu audio komunik ac iju. Osim toga, ugradena je i kontrola pristupa na svim pristupnim tockama (lobbyji i stubista, garaza, ulazi/izlazi iz garaza), pa niti jednoj etazi zgrade, a niti lobbyju, nije moguce pristupiti bez verifikacije korisnickih podat aka. Vanjski posjetitelji garaze placaju parking SMS-om na kojeg dobiju kod te pomocu kojeg mogu ponovno uci u prostore garaze, a izlaz im je automatski omogucen citanjem registarske tablica vozila. Sustav za prepoznavanje tablica u garazi takoder je dio kontrole pristupa, dok se gosti stanara najavljuju pomocu web portala i vremenski su ograniceni u posjeti kompleksu. Sustav 'sigurne' zgrade ima i brojac vozila kako korisnici objekta ne bi imali na raspolaganju veci broj parkirnih mjesta od onih koja su zakupili, odnosno da netko ne bi zauzeo drugome mjesto. Osim sto je svrha video nadzora prevencija nezeljenih dogadaja i mogucnost analitike u slucaju incidentnih dogadaja, Securitasov nadzorni centar ima mogucnost spajanja na kamere u bilo kojem trenutku, a obavlja i virtualne ophodnje pomocu kamera u garazama i prizemlju kompleksa te u slucaju potrebe iii incidentne situacije salje interventnu ekipu na objekt. Kod portafonskog sustava za ulazak u lobby vazno je napomenuti da su vanjska i unutarnjajedinica povezane audio i video vezom koje omogucuju pozive prema stanu, otvaranje ulaznih vrata u zgradu iz stana te komunikaciju izmedu vanjske jedinice i Securitasovim nadzornim centrom (postar, dostavne sluzbe i sl).

Securitasov web portal i MACE aplikacija za upravljanje pristupom

Sustavom   kontrole  pristupa  u  zajednicke   prostore i garaze stanari Bloka mogu upravljati pomocu Securitasovog web portala razvijenog za njihove potrebe od strane nasih inzenjera. Pri tome se kontrola pristupa omogucava  prislanjanjem privjeska, kartice iii pametnog telefona s instaliranom aplikacijom i ucitanom dozvolom ulaska na citac. Posebnost ove mobilne aplikacije zvane MACE je i virtualna kartica s dodatnom mogucnoscu otvaranja vrata na citacima pomocu beskontaktne tehnologije NFC iii Bluetootha, sto stanarima znatno pojednostavljuje ulazak u zgradu. Bluetooth funkcija osobito je korisna u slucajevima kad stanari imaju ,.pune ruke stvari" jer ocitava karticu s 2 metra udaljenosti.

Što se tice protuprovalnih sustava u stanovima, isti se sastoje od protuprovalne centrale, detektora pokreta i upravljacke tipkovnice osjetljive na dodir. I za kraj treba spomenuti protokole postupanja naseg nadzornog centra koji su toliko detaljni da je u Bloku Buzanova posebno odredeno kontrolirano otvaranje vrata u lobbyju čak i za poštare.

Što je to AMILO?

Amilo je alarm menadzment aplikacija za upravljanje integrirarnm sustavima tehnicke zastite kreirana od inzenjerskog tima Securitasa Hrvatska.

Aplikacija omogucuje optimalno integracijsko rjesenje za prila­godbu specificnih zahtjeva korisnika i povezuje video nazdzor, kontrolu pristupa, vatrodojavu, plinodojavu i protuprovalu u jedinstveno upravljacko sucelje, prila­godeno operaterima za koristenje. Amilo povezuje neogranicen broj nadziranih lokacija, omogucuje pregled stanja sustava na svim lokacijama iz jedinstvene aplikacije,kao i sto omogućuje jednostavno snalazenje te kretanje po lokacijama. U slucaju kvara bilo kojeg sustava iii uredaja, jasno je vidljivo

koji sustav ili uredaj u tom trenutku ne funkcionira. U kriznoj situaciji bitno je da operater/zastitar u vrlo kratkom periodu od nastanka alarma, primi i video signal nastale alarmne situacije. Pri tome operater treba dobiti kompletne informacije o tome sto se dogodilo i gdje se dogodilo alarmiranje. Alarmna lista sadrzi informacije o vremenu, mjestu i tipu incidenta, a informacije prikupljene iz svih sustava dostupne su na jednom mjestu, gdje operater moze pretrazivati i pregledavati prosle dogadaje po odabranim kriterijima. Nakon odabira trazenog dogadaja, Amilo automatski reproducira snimke kamera koje pokrivaju cijeli dogadaj i prikazuje lokaciju na mapi.

Nažalost, ne podržavamo ovaj web preglednik. Pokušajte koristiti novije preglednike poput Chromea, Safarija, Firefoxa ili Edgea.