Securitas Hrvatska u zajednici ponuditelja s Nuctechom Carinskoj upravi isporučila novi mobilni RTG uređaj

20. travnja 2018.

U Rijeci je održana svečana primopredaja novog mobilnog RTG uređaja za nadzor roba i tereta te prezentacija za medije.

Svečana primopredaja ključeva mobilnog RTG uređaja održana je na putničkom terminalu u Luci Rijeka, a potpisali su je Mario Demirović, zamjenik ravnatelja Carinske uprave, Li Xi, zamjenik direktora Nuctecha te Ivan Ročić, predsjednik uprave Securitasa Hrvatska.

Carinska uprava je, koristeći dostupna novčana sredstva iz fondova Europske unije, u cilju jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i tereta u Luci Rijeka, nabavila novi mobilni RTG uređaj, model NUCTECH MT1213DE, kojeg je isporučila Securitas Hrvatska u zajednici ponuditelja s kineskom tvrtkom Nuctech Warsaw Company Limited. Ovaj atraktivni uređaj lako pronalazi skrivene zalihe alkohola, cigarete, opojne droge, lijekove i slične robe u teretnim vozilima, teretnim vozilima s kontejnerima, autobusima, kamperskim i osobnim vozilima, a ugrađen je na podvozje teretnog vozila. Cilj uređaja je, korištenjem neinvazivnih metoda kontrola roba, prijevoznih i prijenosnih sredstava, pridonijeti ubrzanju provedbe potrebnih mjera carinskog nadzora i ubrzanja protoka i manipulacije robama koje se transportiraju u Luci Rijeka.

Novi uređaj u jednom satu može skenirati do stotinu kamiona s prikolicama, a ukoliko se skener kreće, može u satu pregledati i do dvadeset kontejnera ili kamiona s prikolicama. Posve je samostalan u radu, razlikuje organske i anorganske tvari te može detektirati male količine droga, eksploziva i duhana u kontejnerskom prometu, autobusima, kamionima i osobnim vozilima. U jednom satu može skenirati 100 kamiona koji prolaze kroz uređaj ili 20 kamiona kada se sam uređaj kreće, a vozilo koje se pregledava stoji. Može skenirati u oba smjera, u svim vremenskim uvjetima, u luci i izvan nje.

 

Ovaj uređaj pogledajte ovdje