Pametno rješenje kontrole pristupa za novi sofisticirani koncept stanovanja VMD Modela

Mobilna aplikacija za kontrolirani ulazak u zajedničke prostore kompleksa te web portal razvijen od strane Securitasovih inženjera pomoću kojeg svaki stanar može upravljati pristupom novost je na tržištu.

Blok Bužanova VMD Modela u zagrebačkoj četvrti Pešćenica pod nadzorom je sigurnosnih sustava koje je Securitas Hrvatska dobavila i ugradila te je integrirala alarm menadžment aplikaciju Amilo, kreiranu od strane inženjerskog tima Securitasa Hrvatska. Amilo povezuje video nadzor, kontrolu pristupa u zajedničke prostore i garaže, portafone za kontrolu ulaska u lobby, sustav prepoznavanja registarskih oznaka za ulazak u garaže te protuprovalni sustav u stanovima.

Na koji način funkcioniraju sustavi ove 'sigurne' zgrade integrirani u naš Amilo?

Da je integrirana zaštita u kompletu najefikasnije rješenje za zaštitu objekta, dokazuje primjer Bloka Bužanova. U kompleksu je instaliran video nadzor (perimetar zgrade, garaža i lobbyji), dok su u lobbyju mikrofon i zvučnik povezani s kamerom, što daje dvosmjernu audio komunikaciju. Osim toga, ugrađena je i kontrola pristupa na svim pristupnim točkama, pa niti jednoj etaži zgrade, a niti lobbyju, nije moguće pristupiti bez verifikacije korisničkih podataka. Vanjski posjetitelji garaže plaćaju parking SMS-om na kojeg dobiju kod te pomoću kojeg mogu ponovno ući u prostore garaže, a izlaz im je automatski omogućen čitanjem registarske tablice vozila. Sustav za prepoznavanje tablica u garaži također je dio kontrole pristupa, dok se gosti stanara najavljuju pomoću web portala i vremenski su ograničeni u posjeti kompleksu. Sustav 'sigurne' zgrade ima i brojač vozila kako korisnici objekta ne bi imali na raspolaganju veći broj parkirnih mjesta od onih koja su zakupili, odnosno da netko ne bi zauzeo drugome mjesto.

Osim što je svrha video nadzora prevencija neželjenih događaja i mogućnost analitike u slučaju incidentnih događaja, Securitasov nadzorni centar ima mogućnost spajanja na kamere u bilo kojem trenutku, a obavlja i virtualne ophodnje ovog kompleksa te u slučaju potrebe ili incidentne situacije šalje interventnu ekipu na objekt. Kod portafonskog sustava za ulazak u lobby važno je napomenuti da su vanjska i unutarnja jedinica povezane audio i video vezom koje omogućuju pozive prema stanu, otvaranje ulaznih vrata u zgradu iz stana te komunikaciju između vanjske jedinice i Securitasovim nadzornim centrom (poštar, dostavne službe i sl).

Securitasov web portal i MACE aplikacija za upravljanje pristupom

Sustavom kontrole pristupa u zajedničke prostore i garaže stanari Bloka mogu upravljati pomoću Securitasovog web portala razvijenog za njihove potrebe od strane naših inženjera. Pri tome se kontrola pristupa omogućava prislanjanjem privjeska, kartice ili pametnog telefona s instaliranom aplikacijom i učitanom dozvolom ulaska na čitač. Posebnost ove mobilne aplikacije zvane MACE je i virtualna kartica s dodatnom mogućnošću otvaranja vrata na čitačima pomoću beskontaktne tehnologije NFC ili Bluetootha, što stanarima znatno pojednostavljuje ulazak u zgradu. Bluetooth funkcija osobito je korisna u slučajevima kad stanari imaju „pune ruke stvari" jer očitava karticu s 2 m udaljenosti.

Više o Securitas Amilu pročitajte ovdje.